Sekiranya perlu, maka anda
terpaksa menghadap kisah "Kuala Terengganu with Love' ini sehingga part
yang tiada infinitinya. Atas faktor kewarasan dan kekangan waktu, maka,
tidaklah saya mahu menjela-jelakan entry-entry ini. Biarlah saya
berkarya dengan gaya yang padat, jelas dan menarik.
Walau bagaimanapun, saya tidak berdaya untuk menghalang keterujuaan hati dan jari saya untuk terus menaip mengenai Warung Pok Nong. Ada apa di Warung Pok Nong? Jawapannya: di warung Pok Nong ada Sotong Celup Tepung yang terrrrawesome di Terengganu!
Seriusnya, bukan mudah nak
mencari lokasi Warung Pok Nong ni memandangkan kami bukannya orang
tempatan. Namun, kepopularan Pok Nong dan Celup-celup tepungnya di
kalangan blogers menyebabkan kami tahu koordinat GPS warung ini.
Berpandukan GPS, kami tiba di Warung Pok Nong, Mengabang Telipot jam
3.30 petang.
GPS: N 05.42802; E 103.072854
Jangan ada jangkaan yang terlalu besar. Meskipun Pok Nong amat popular tetapi warungnya hanyalah sebuah warung kecil yang usang sahaja kerusi dan mejanya. Tapi usah peduli dengan gambaran fizikal, paling penting adalah sotong celup tepungnya yang lazat.
Warung ini berhadapan dengan pantai. cantik sungguh pemandangan pantai ni. Putih bersih pasirnya.
Indah |
Ketika kami sampai, sudah ramai pelanggan yang berada dalam warung ini, mujurlah masih ada meja untuk kami berempat.
Oleh kerana pemandangan di Mengabang Telipot ni sungguh menakjubkan, maka, kami minum ABC dulu.
Oleh kerana pemandangan di Mengabang Telipot ni sungguh menakjubkan, maka, kami minum ABC dulu.
FYI, di Warung Pok Nong ni, nak
makan kena layan diri. Makanan celup tepung tu digoreng panas-panas dan
diletakkan dalam dulang. Pelanggan perlu berebut (jangan bertolak-tolak
atau bertumbuk macam budak-budak) untuk mendapatkan makanan. Unik
sungguh kaedah layan diri di warung ini. Dapatlah kami semua melihat
taraf ketamadunan yang tinggi rakyat Malaysia di sini.
Tunggu gorengan |
Batch pertama gorengan yang
dikeluarkan oleh Pok Nong ialah Keropok Lekor. First batch ini
dikeluarkan jam 3.50 petang. Pada pelanggan yang datang sejak jam 3
petang, memang hampir sejam jugalah menunggu. Tapi, nak ambil keropok
lekor ni tak perlu nak berebut sangat sebab kuantitinya banyak. Mr.
Hubby amik sepiring untuk appetizer kami hehehe.
Keropok Lekor |
10 minit kemudian, Pok Nong
mengeluarkan signature dishnya, jeng jeng jeng... the Sotong Celup
Tepung! Maka berpusu-pusulah pelanggan beraksi secara macho, ayu dan
berhemah dalam merebut sotong yang paling besar untuk dinikmati.
Nelayan-nelayan yang berjaya |
Mr. Hubby berjaya mencandat 2
ekor sotong yang besar. FYI lagi, jangan lupa ambil gunting, sebab kena
gunting sotong ni sendiri, DIY ok.
Piring kami |
Aksi nelayan yang berjaya |
Jangan lupa juga tunjuk kat Pok Nong kalau ambil sotong. Pengiraan harga berdasarkan saiz sotong.
Seterusnya, Pok Nong mula
mengganas dengan mengeluarkan Ikan celup tepung pula. Tapi Mr. Hubby tak
pergi menjala pun sebab kitorang tak rasa nak makan ikan.
Ikan Celup Tepung |
Mr. Hubby kembali memeriahkan perebutan apabila Pok Nong mengeluarkan Udang Celup Tepung. Udang ni pun cepat sold out.
Udang Celup Tepung |
Mr. Hubby kemudiannya mencandat
seekor lagi sotong saiz besar supaya kami dapat makan sotong celup
tepung dengan puasnya. Habis licin, tinggal serdak-serdak tepung sahaja
pinggan kami (bersepah-sepah untuk Pok Nong kemas).
No comments:
Post a Comment